STEM-interesserede nordjyske piger udviklede nye bæredygtige idéer til workshop på Aalborg Universitet

I anledning af ugen, hvor HCØ2020 officielt skydes i gang, var STEM-interesserede piger fra nærområdet søndag samlet på Aalborg Universitet til en workshop om fremtidens teknologi.

Nordjyske piger med hang til teknologi og iværksætteri var søndag samlet til en workshop på Aalborg Universitet. Her blev pigerne, der var i alderen 15-18 år, introduceret til og sat ind i entreprenørprocessen – helt fra spæd idé til færdigt pitch.

Til workshoppen skulle pigerne selv identificere problemer i samfundet og herefter udvikle en løsning. De unge nordjyder gik særligt i krig med spild inden for både tøj og plastik, hvor de prøvede at finde moderne bæredygtige løsninger.

STEM-workshoppen på Aalborg Universitet er arrangeret af non-profit foreningen High5Girls, der arbejder på at inspirere unge piger og kvinder til at interessere sig mere for naturvidenskab, teknologi og innovation.

Marianne Andersen, der er en af stifterne af High5Girls, udtaler:

”Vi har brug for diversitet. I dag er størstedelen af tech-udviklere mænd, men alle mennesker tænker uens, og jo mere, der tænkes over dette i designet af nye produkter og løsninger, jo større nytte og glæde vil nye produkter og løsninger give i samfundet.”

”Et af vores mål er at træne pigerne i at stille spørgsmål og være nysgerrige. Herudover giver vi dem adgang til inspirerende rollemodeller inden for STEM-området, som vi håber, kan motivere dem til at vælge STEM-vejen.”

”Slå et slag for piger i naturvidenskab”
To af deltagerne til søndagens workhop, Astrid Skotte og Anne Langbak, går til daglig i 2.G på Brønderslev Gymnasium. De havde begge valgt at bruge søndagen på Aalborg Universitet, fordi de gerne vil have mere praktisk viden om naturvidenskab og teknologi.

”Jeg vil gerne bruge det for at få noget information om de naturfaglige, som vi ikke normalt får i skolen. Alt det her er jo spændende, for det er ikke noget, som vi normalt lærer om på gymnasiet,” siger Anne Langbak.

”Nu ved vi lidt mere om det, som vi ikke vidste før. Også i forhold til, om det er den vej, som vi skal gå, når vi skal søge ind på universitet,” siger Anne Langbak.

Det var en lærer på Brønderslev Gymnasium, der opfordrede de to studerende til at tage til workshoppen, fordi han mente, at det ville være godt at vise, at piger også kan interessere sig for STEM-fagene.

”Vores naturfagslærer sagde, at vi skulle tage til arrangementet for at slå et slag for piger i naturvidenskab, men vi er altså 19 piger og fem drenge i vores klasse, så piger kan godt interessere sig for naturvidenskab,” siger Astrid Skotte.

Natur- og ingeniørvidenskab skal drive den grønne omstilling
HCØ2020, der også har en målsætning om, at flere unge skal få mere viden om naturvidenskabens og teknologiens betydning for samfundet, har sponsoreret søndagens arrangement. Derudover har Aalborg Universitet været med til at arrangere workshoppen, der sætter fokus på naturvidenskabelige og tekniske løsninger på verdens udfordringer.

”I rigtig gamle dage var de naturvidenskabelige og ingeniørmæssige opfindelser det, der gjorde, at befolkningen kunne få et meget bedre liv. De, der udviklede de nye metoder, var samtidens helte. I den mellemliggende periode, har vi dog her i Vesten vænnet os til, at det der med teknikken, ja det er der nogle nørder, der tager sig af. ”

”Nu er der kommet en forståelse for, at hvis vi skal redde kloden, så er vi hver især nødt til at tage ansvar. Det er bare ikke nok. Nu har vi igen nemlig brug for de naturvidenskabelige og ingeniørmæssige opfindelser. I dette tilfælde for at drive den grønne omstilling,” sagde Olav Geil, prodekan på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, som var med til at byde de nordjyske piger velkommen til STEM-workshoppen

Foto: Mathias Lilholt, HCØ2020

Share on facebook
Share on twitter
X