Få overblikket: Sådan fejrer du jubilæumsdagen for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen

Den 21. juli 1820 udgav H.C. Ørsted en videnskabelig artikel, hvori han redegjorde for hans opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Det fejrer vi 200-året for, og her får du overblikket til, hvordan du deltager i fejringen den 21. juli 2020.

Den 21. juli 2020 er det 200 år siden, at H.C. Ørsted i en videnskabelig rapport på latin berettede om hans opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Jubilæumsdagen markeres derfor rundt om i landet med et væld af naturvidenskabelige arrangementer for hele familien.

I 1820 opdagede Hans Christian Ørsted, at en kompasnål bevæger sig, når man fører en strømførende ledning hen over den. H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen var en naturvidenskabelig verdensbegivenhed i 1820, og spiller fortsat en afgørende rolle i vores hverdag den dag i dag.

200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen fejres i hele landet i 2020 med et væld af aktiviteter og begivenheder, der skal gøre den brede danske befolkning klogere og mere nysgerrig på naturvidenskab og teknologi.

Vil du være med til at fejre 200-års jubilæumsdagen for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen? Så kan du her se, hvor du kan finde sjove og lærerige aktiviteter, som både børn og voksne kan deltage i den 21. juli.

H.C. Ørsted på farten

Lokation: Experimentarium, Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup

Dato og tid: Fra 18. juli – 24. august

Udstillingen ”H.C. Ørsted på farten” gør den danske videnskabsmands opdagelse af elektromagnetismen til en lærerig og eksperimenterende oplevelse for hele familien. Her kan børn såvel som voksne opleve og eksperimentere med elektromagnetisme, og undersøge hvad H.C. Ørsted opdagede for 200 år siden.

Find mere information på: https://www.experimentarium.dk/fysik/oplev-rejseudstillingen-h-c-oersted-paa-farten/

H.C. Ørsted på ny – Skønheden i naturen

Lokation: Rundetårn, Købmagergade 52A, 1150 København

Dato og tid: 1. juli – 25. september kl. 10-20

Udstillingen præsenterer Ørsted som naturvidenskabsmand samt fremtrædende sprog- og kulturpersonlighed i perioden 1800-1850, der blandt andet var en nær ven af H.C. Andersen. I udstillingen kan du blandt andet se den opstilling, som H.C. Ørsted brugte, da han opdagede elektromagnetismen i 1820.

Find mere information på: https://www.rundetaarn.dk/event/oersted-paa-ny-skoenheden-i-naturen/

Rejs tilbage i tiden – til Ørsteds elektrosalon

Lokation: Steno Museet, C.F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C

Dato og tid: D. 21. juli kl. 13 og 14

Rejs 200 år tilbage i tiden, lyt til gode historier og lav små eksperimenter med strøm og magnetisme i en spændende workshop i Ørsteds elektrosalon. Her kan hele familien udforske usynlige kræfter og opleve hvad H.C. Ørsteds opdagelse har betydet for os.

Find mere information på: https://events.au.dk/rejs-tilbage-i-tiden

Droneværksted for børn og unge i Lyngby Taarbæk Kommune

Lokation: DTU Lyngby Campus, Anker Engelunds vej 1, Bygning 101A

Dato og tid: 21. juli kl. 10:00-15:00

Oplev og eksperimenter med droner og forstå, hvordan de konstrueres. DTU inviterer børn og unge mellem 10 og 15 år i Lyngby Taarbæk kommune til at prøve kræfter med at bygge deres egen drone, og teste om den kan flyve.

Find mere information på: https://www.tilmeld.dk/dtusommeruniversitet

Kransenedlæggelse i Rudkøbing

Lokation: Gåsetorvet, 5900 Rudkøbing, Langeland

Dato og tid: 21. juli kl. 11-12

H.C. Ørstedselskabet og Langeland Kommune ved borgmester Tonni Hansen markerer jubilæet ved at hylde denne store danske videnskabsmand, der er født i Rudkøbing i 1777, ved at nedlægge en krans ved foden af Bissens statue af H.C. Ørsted på Gåsetorvet i Rudkøbing. Kransen nedlægges af dr.phil., ph.d. og professor i formel filosofi ved Københavns Universitet Vincent Hendricks. Efterfølgende taler Vincent om H. C. Ørsted – fra elektromagnetisme til guldaldersalon. Efter kransenedlæggelse og foredrag bliver der mulighed for at gå en tur i den gamle apotekerhave, hvor Ørsted legede som barn. Den nuværende ejer af den gamle apotekerbygning har givet tilladelse til den ekstraordinære oplevelse i anledning af denne særlige dag. Alle er velkomne til dette arrangement.

Rejs ud i rummet – med fokus på de ord H.C. Ørsted opfandt

Lokation: Steno Museet, C. F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C

Dato og tid: 21. – 26. juli kl. 12 og 14

Tag på en spændende rejse ud i Rummet til stjerner og planeter i museets planetarium. Her kan hele familien lytte til spændende stjernefortællinger, med referencer til nogle af de mange ord, som H.C. Ørsted introducerede til det danske sprog.

Find mere info på: https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/oplevelser-paa-museet/forestilling-i-museets-planetarium/

Makerspace med H.C. Ørsted

Lokation: Danmarks Tekniske Museum, Fabriksvej 25, 3000 Helsingør

Dato og tid: 21. – 24. juli kl. 10:30-15:00

I museets Makerspace kan man bygge sin egen elektromotor, lave et kompas og eksperimentere med magnetisme og strøm. Bliv klogere på hvordan strøm og magnetisme hænger sammen og hvad vi bruger det til i hverdagen.

Find mere information på: https://tekniskmuseum.dk/event/makerspace-med-h-c-oersted/all/

Rundvisning på Danmarks Tekniske Universitet – Arven efter H.C. Ørsted

Lokation: DTU Lyngby Campus, Anker Engelunds vej 1, Bygning 101A (vi mødes ved hovedindgangen), 2800 Kongens Lyngby

Dato og tid: 21. juli kl. 11-12

I år er det 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Opdagelsen af denne grundlæggende effekt er en grundsten i det moderne samfund og i moderne teknologier. Ved hjælp af blandt andet elektromagnetismen har teknologi udviklet sig med stigende hastighed. Det medførte også, at ‘Den Polytekniske Læreanstalt’ der startede med H.C. Ørsted som direktør i 1829 har udviklet sig til noget meget større. DTU campus på Lundtofte sletten er en stor del af H.C. Ørsted’s arv. Det sætter vigtigheden af hans opdagelser og filosofi om videnskaben og samfundet i perspektiv. Kom og oplev denne arv, se udviklingen indtil nu og hør om de fremtidige planer, som skal sørge for, at DTU’s studerende og forskere kan følge i H.C. Ørsteds fodspor og gøre opdagelser, der kan udvikle og forbedre samfundet for alle.

OBS! Begrænset antal pladser

Find mere information på: https://tilmeld.events/rundvisningdtu21juli2020

Live online rundvisning om H.C. Ørsted og elektromagnetismen

Lokation: Live på Facebook

Dato og tid: 21. juli kl. 11-12

Kom med på en LIVE rundvisning på Danmarks Tekniske Museum i anledning af 200 året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme. Museumsinspektør Torkil Adsersen fortæller om H.C. Ørsted, elektromagnetisme og hvorfor vi i dag slet ikke kan undvære Ørsteds opdagelse.

LIVE på Facebook! – rundvisningen kan opleves fra sofaen og er for hele familien

Hold øje med museets Facebook side fra kl. 10:55

https://www.facebook.com/DanmarksTekniskeMuseum/

MERE INFORMATION & PRESSEKONTAKT:

Mathias Lilholt, kommunikationsmedarbejder HCØ2020: [email protected] – tlf: 93 51 11 12.

Læs mere på: www.hco2020.dk

Experimentariums storcenterudstilling. Foto: Anders Bruun, Experimentarium
Share on facebook
Share on twitter
X