fbpx

Jubilæumsskrift/e-bog

Dette signaturprojekt skal formidle ny viden om H.C. Ørsted.

Jubilæumsskriftet/e-bogen vil tage afsæt i indholdet af vandreudstillingen ”Ørsted på ny” og de tidligere udgivne rejsebreve. Skriftet vil afspejle H.C. Ørsteds liv, elektromagnetismens betydning, og hvordan ny teknologi fremadrettet udvikler sig.
I 2011 udgav Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs udenlandske medlem Andrew Jackson bogen H.C. ØRSTEDS REJSEBREVE. De er stadig meget aktuelle. Dengang skrev selskabets forlag:
H.C. Ørsted foretog otte udenlandsrejser, af en varighed på mellem en enkelt uge og mere end tre år. H.C. Ørsted beskrev sine oplevelser og iagttagelser i breve ofte i form af en dagbog beregnet for familie og venner. Dele af korrespondancen er tidligere publiceret i forkortet form af H.C. Ørsteds datter Mathilde, men vil i denne udgave for første gang blive udgivet i sin helhed. Ligeledes udgives skriftet på engelsk.
Samlet udgør brevene en fascinerende dokumentation af H.C. Ørsteds udvikling som videnskabsmand og som menneske. Udover at give indblik i det forløb og de holdninger, der førte til hans opdagelse af elektromagnetismen i 1820, er rejsebrevene desuden en påmindelse om den udstrakte grad af international mobilitet og internationalt samarbejde, som karakteriserede naturvidenskaberne i den første halvdel af 1800-tallet. Rejsebrevene vil blive perspektiveret i relation til moderne teknologiske udvikling fremadrettet.
I forbindelse med udstillingen ”Ørsted på ny” udgives et udstillingskatalog i form et jubilæumsskrift, ”Ørsted på ny”, der med nye vinkler vil formidle rejsebrevene og H.C. Ørsteds indsats i det danske samfund og hans betydning for den moderne teknologiske udvikling.

Aktører
Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Selskabet for Naturlærens Udbredelse og Syddansk Universitet med flere.

Share on facebook
Share on twitter
X