H.C. Ørsted tager på farten, når HCØ2020 lanceres med åbningen af Experimentariums storcenterudstilling

Den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen skydes i gang den 25. januar, når Experimentariums storcenterudstilling ”H.C. Ørsted på farten” officielt åbner i Rosen-gårdcentret i Odense.

Den 25. januar åbner storcenterudstillingen ”H.C. Ørsted på Farten” officielt i Rosengårdcentret i Odense. Det er science centret Experimentarium, der har udformet den børne- og familievenlige udstilling, som i hele 2020 rejser rundt til danske storcentre og gør H.C. Ørsteds nu 200 år gamle opdagelse af elektromagnetismen til en lærerig og eksperimenterende oplevelse.

Storcenterudstillingen er en del af HCØ2020’s landsdækkende formidlingsinitiativ, der i hele 2020 fejrer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Til den officielle åbning af udstillingen ”H.C. Ørsted på Farten” vil to af Experimentariums unge piloter blandt andet vise den lærerige demonstration ”Fra magne-tisme til havvindmøller” – henholdsvis klokken 13:00, 14:00 og 15:00.

Demonstrationen har til formål at give publikum en bedre forståelse for forbindelsen mellem magnetisme og elektricitet – helt fra beskrivelser af det første kompas og kemiske batteri, til elektromagnetismens betydning for vores nutidige teknologiske samfund. Sideløbende inviterer udstillingen børn som voksne til selv at ekspe-rimentere med elektricitet og magnetisme og dermed få et indblik i hvad H.C. Ørsted opdagede for 200 år siden, og hvilken betydning opdagelsen har for os i dag.

SDU-studerende guider dig gennem udstillingen

”H.C. Ørsted på Farten” kan opleves i Rosengårdcentret til og med den 4. februar. For at guide besøgende gennem udstillingen vil der hver weekend stå studerende fra Syddansk Universitet (SDU), der også lørdage viser spændende live-eksperimenter, der knytter sig til elektromagnetisme. SDU tager også deres Vikings Ra-cerbil med til åbningen af ”H.C. Ørsted på Farten”. Vikings Racerbil er en racerbil bygget op helt fra bunden af ingeniørstuderende. De studerende fra SDU vil være til stede i Rosengårdcentret den 25. januar 10-16.

Udstillingen rummer fem faglige temaer, som vækkes til live med interaktive og underholdende eksperimen-ter, som kan aktivere børn såvel som voksne. De to mest markante eksperimenter er nyudviklede af Experi-mentarium, og kan benyttes af flere personer af gangen, hvorved børn og voksne kan udforske og lære i fæl-lesskab. Alle eksperimenter ledsages af forklarende tekster og illustrationer, som tilvejebringer forståelse af baggrunden for de ’legende’ eksperimenter. Udstillingen rummer både reproduktioner af datidens kunst og originale tekster, men sigter ligeledes at integrere objekter og teknologier, som viser hvordan elektromagne-tisme bruges i vores moderne samfund. 

Efter den 4. februar rykker udstillingen ”H.C. Ørsted på Farten” videre ud i landet, hvor den først tager til Randers Storcenter og derefter besøger adskillige storcentre rundt omkring i hele Danmark.

Hvem står bag?

Bag udstillingen ”H.C. Ørsted på farten” står Experimentarium, som er en del af formidlingsprojektet HCØ2020. HCØ2020 er den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagne-tismen. HCØ2020 ledes i en styregruppe bestående af Astra (det nationale naturfagscenter), Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Danske Universiteter og Experimentarium. 

Formålet med det landsdækkende formidlingsinitiativ er at fremme teknisk- og naturvidenskabelig dannelse og uddannelse på tværs af alle alderstrin, med særligt fokus på udvikling af fremtidens teknologi. ”H.C. Ørsted på farten” sigter således at skabe en unik og lærerig oplevelse i krydsfeltet mellem videnskab, teknologi og mennesker for såvel voksne som børn, helt ned i 7-års alderen. 

Læs mere om de mange HCØ2020-arrangementer på HCØ2020’s hjemmeside: www.hco2020.dk 

YDERLIGERE INFORMATION OG PRESSEKONTAKT: 

Mathias Lilholt, presse- og kommunikationskoordinator for HCØ2020. 

[email protected] eller +45 93 51 11 12

 
Experimentariums storcenterudstilling. Foto: Anders Bruun, Experimentarium
Foto: Anders Bruun, Experimentarium
Share on facebook
Share on twitter
X