februar, 2020

10feb19:3021:00Ørsted – Fortidens moderne naturvidenskabsmandForedrag19:30 - 21:00 Arrangør: Det Kongelige Danske Videnskabernes Selsskab/SNU Type af arrangement:ForedragMålgruppe:Unge,VoksneEntré:Gratis

KDVS_HCØforedrag_DCC_Ørsted-Fortidens-moderne-naturvidenskabsmand-10.feb.

Detaljer

Lokation: Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V

H.C. Ørsted blev allerede som ung student inspireret af Kants kritik af periodens fremherskende atomteori og partikel-bevægelser.
Han var den eneste dansker, der vovede at træde op imod det førende franske forskningsmiljø, og hans forestilling om en mulig sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme blev mødt med hovedrysten.
Ikke desto mindre holdt han fast i sin inspiration fra Kant, og vi skal høre, hvordan hans overraskende opdagelse i 1820 blev modtaget ikke blot i Danmark, hvor næsten ingen forstod betydningen af den, men også blandt den internationale forskerelite, der måtte bøje sig for dens revolutionære rækkevidde.
Hvilken inspiration udgår på denne baggrund fra Ørsteds eksempel som naturvidenskabsmand?

Foredragsholder Dan Charly Christensen er lektor emeritus i historie og har navnlig skrevet om teknologi- og videnskabshistorie og har bl.a. udgivet
Det moderne projekt – teknik og kultur i Danmark Norge 1750-1850 (1996)
Naturens Tankelæser – en biografi om Hans Christian Ørsted (2009) samt en engelsk udgave Reading the Mind of Nature (2013)
I trykken er en ny bog Et Danmark i splid med sig selv, som forventes udgivet i 2020.

Støttet af Carlsbergs Mindelegat og Carlsbergfondet.

Mere

Tid

(Mandag) 19:30 - 21:00

Lokation

Hovedstadsområdet

Arrangør

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selsskab/SNU[email protected]

X