september, 2020

07sep19:3021:30RescheduledOm de 2000 ord H.C. Ørsted indførte i det danske sprogForedrag19:30 - 21:30 Arrangør: Selskabet for Naturlærens Udbredelse Type af arrangement:ForedragMålgruppe:Unge,VoksneEntré:Gratis

H.C. Ørsted. Foto: SNU

Detaljer

Lokation: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø.

V. Professor Frans Gregersen (Københavns Universitet).

H.C. Ørsted foreslog, og brugte selv, ca. 2.000 nye danske ord som fagtermer. De to vigtigste succeser er ordene ’ilt’ og ’brint’, men der var mange flere, som ikke blev brugt af andre end ham selv. I foredraget sættes Ørsteds indsats som sprogfornyer ind i en historisk kontekst: Ørsted stod for det naturvidenskabelige gennembrud i det danske forskningslandskab, og hans politiske overbevisning tilsagde, at almindelige mennesker skulle engageres; derfor dansk terminologi.

Derefter gennemgås baggrunden for de to signifikante succeser – Ørsted havde bl.a. kontakt med den danske sprogforsker Rasmus Rask om dem, og han frarådede dem begge. Endelig kontrasterer Frans Gregersen succeserne med en vigtig fiasko, før han afslutter med at se på Ørsteds praksis i forhold til nutidig sprogpolitik.

Støttet af Carlsbergfondet.

Mere

Tid

(Mandag) 19:30 - 21:30

Lokation

Hovedstadsområdet

X