september, 2020

23sep19:0020:00Fra Ørsted til Higgs: Foredrag v/ Professor John Renner HansenForedrag19:00 - 20:00 Arrangør: Selskabet for Naturlærens Udbredelse Type af arrangement:Foredrag,VidenskabMålgruppe:Familie,Forskere,Undervisere,Unge,VoksneEntré:Betaling

Detaljer

Lokation: Rundetårn, Bibliotekssalen, Købmagergade 52a, 1150 København

Foredrag v/ Professor John Renner Hansen, Københavns Universitet

Indhold:
H.C. Ørsteds epokegørende opdagelse af sammenhængen mellem elektrisk strøm og magnetisme var startskuddet til en lang række andre opdagelser, der beskriver relationerne mellem elektriske og magnetiske felter, og elektriskladning og elektrisk strøm.

Maxwell samlede det hele i én samlet matematisk beskrivelse, som når denkrydres med den specielle relativitetsteori og kvantemekanik bliver til teorien om de elektrosvage kræfter.

Først næsten 200 år efter Ørsteds opdagelse kunne man i 2012 med opdagelsen af Higgs-partiklen endeligt bekræfte den elektrosvage teori, der samler tre af naturens fire fundamentalekræfter, elektromagnetismen, den svage og den stærke kernekraft, under ét i Standardmodellen.

Gravitationskraften mangler stadig at blive forenet med de øvrige kræfter, i en teori om alting. Foredraget gennemgår denne fantastiske udvikling og ser lidt ud i fremtiden.

Foredraget finder sted i Bibliotekssalen, hvor man også kan se vores udstilling “H. C. Ørsted på ny – Skønheden i naturen”. Foredraget er gratis, men man skal betale entre til Rundetårn

Mere

Tid

(Onsdag) 19:00 - 20:00

Lokation

Hovedstadsområdet

X