september, 2020

09sep18:3019:30Ånden i naturenForedrag 18:30 - 19:30 Arrangør: Selskabet for Naturlærens Udbredelse Type af arrangement:ForedragMålgruppe:Forskere,Undervisere,Unge,VoksneEntré:Betaling

Detaljer

Lokation: Rundetaarns Bibliotekssal adgang v. Købmagergade 52, Kbh K

Foredrag v/ Seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen

H. C. Ørsteds sidste værk er Aanden i Naturen (1849-50), der kan ses som hans filosofiske testamente. Den grundlæggende og romantiske tankegang i Ørsteds naturfilosofi er, at vi skal forstå verden ved at forstå helheden, og denne helhed gennemstrømmes af en usynlig kraft – ”ånden i naturen”.

Ørsted mente også, at hans naturfilosofi indeholdt en æstetik, som var nødvendig for kunstforståelsen, og at naturvidenskaben burde have en større plads i skønlitteraturen og digtekunsten.

Ørsted en af de få, der tidligt værdsatte H. C. Andersens evner, og Andersen blev meget inspireret af Ørsteds naturfilosofi, som han brugte i sine bøger og eventyr. Til gengæld havde Ørsted en lang strid med Grundtvig om forholdet mellem tro og videnskab, hvor de ikke nærmede sig hinanden.

Bemærk:
Foredraget finder sted i Bibliotekssalen, hvor man også kan se vores udstilling “H. C. Ørsted på ny – Skønheden i naturen”. Foredraget er gratis, men man skal betale entre til Rundetaarn.

Køb billet her: https://www.rundetaarn.dk/vare/oersted-9-9

Støttet af Carlsbergfondet

Mere

Tid

(Onsdag) 18:30 - 19:30

Lokation

Hovedstadsområdet

X