Arven efter H.C. Ørsted: Mød HCØ2020-rollemodellen Viktor-Hesselberg Thomsen

I løbet af 2020 kan du møde unge HCØ2020-rollemodeller, som alle håber på, at gøre en opdagelse på niveau med H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

H.C. Ørsted var i sin tid en rollemodel og en inspirationskilde for mange unge videnskabsfolk.  Det har fremtidens videnskabsfolk også brug for. Derfor har vi i HCØ2020 samlet en lang række kloge, unge og nysgerrige mennesker, som måske kan vise sig at blive den næste H.C. Ørsted.

Et af de nysgerrige mennesker er 25-årige Viktor Hesselberg-Thomsen, der lige nu læser en kandidat i bioteknologi på Danmarks Tekniske Universitet. Et fag, der fascinerer ham, da det på en og samme tid er konkret og abstrakt.

Jeg synes det er fantastisk, at de ting vi lærer om, er noget der foregår inde i mig og ude i træet foran forskningslokalet. Jeg kan kigge ned på min hånd og vide, at der suser enzymer rundt og laver nyt DNA. Eller jeg kan kigge udenfor og vide, at der er molekyler, der modtager energi fra sollyset ude i træets blade. På den måde er de ting, vi lærer, meget nære, samtidig med at de jo er ret abstrakte, da det ikke nødvendigvis er noget, man kan tage og føle på,” siger Viktor Hesselberg-Thomsen.

Engagerede undervisere, der er imødekommende over for de studerende, er i høj grad med til at skabe et motiverende læringsmiljø, som bidrager positivt til Viktor Hesselberg-Thomsens uddannelse på DTU.

Derfor sætter Viktor pris på friheden til at sammensætte sin uddannelse efter de emner, der interesserer ham og lektorernes velvillighed til at assistere og støtte op om hans egne forskningsideer.

”Man kan få lov til at få en masse hands-on erfaring , hvad enten det er fysisk i laboratoriet, med computersimuleringer eller noget helt andet. Det er virkelig dejligt,” siger Viktor Hesselberg-Thomsen.

Et fællesskab af ligesindede unge

Der er i det danske samfund stigende fokus på, at der er efterspørgsel efter danskere med STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering og Mathematics). Et af tiltagene for at få flere til at interessere sig for og uddanne sig inden for STEM-området er Teknologipagten, der har som mål, at 20 procent flere skal gennemføre STEM-uddannelser.

Spørger man Viktor Hesselberg-Thomsen, hvad han tror, der kan motivere flere unge til at vælge en STEM-uddannelse, ligesom han har gjort, lægger han vægt på den glæde han har haft ved at deltage i talentprogrammer som ”Unge Forskere” og ”Akademiet for Talentfulde Unge

Det gav mig muligheden for at møde nogle ligesindede unge, som måske følte at de var én ud af få som faktisk godt gad undervisningen i skolen.”

I talentprogrammer som ”Unge Forskere” og ”Akademiet for Talentfulde Unge” får unge skoleelever med hang til naturvidenskaben, mulighed for at opleve naturvidenskab og teknologi som et kreativt fag, hvor de selv kan byde ind og gøre en forskel.

Viktor Hesselberg-Thomsen endte også selv med at vinde en pris i Projekt Forskerspirer i 2012, hvor han udviklede en kærlighedseliksir. Samme projekt tog ham med i konkurrencen Unge Forskere i 2013.

”Jeg lærte en masse om alle mulige videnskaber, og det var helt fantastisk. Det havde stor betydning for min beslutning om at tage en naturvidenskabelig uddannelse”.

Musik takket være H.C. Ørsted

Når Viktor Hesselberg-Thomsen ikke er i auditoriet på Danmarks Tekniske Universitet, er han en del af non-profit organisationen Biotech Academy, som tilbyder gratis undervisningsprojekter til gymnasier og grundskoler.

Derudover er han glad for både at spille og høre musik, og han sætter særligt pris på det lydunivers, som H.C. Ørsteds nu 200 år gamle opdagelse af elektromagnetismen muliggør.

”Jeg er meget taknemmelig for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, når jeg eksempelvis spiller elektrisk guitar. Der er mange forskellige lyde, som man kun kan lave takket være elektromagnetisme,” siger Viktor Hesselberg-Thomsen

En stor del af HCØ2020-rollemodellerne fik lov til at møde H.K.H. Kronprins Frederik ved den officielle åbning af HCØ2020 den 31. januar.
Foto: Mikal Schlosser / HCØ2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
X