Arven efter H.C. Ørsted: Arvan Maani arbejder for at forbedre folks hverdag

H.C. Ørsted var en rollemodel og inspirationskilde for mange unge videnskabsfolk i sin samtid. I denne serie kan du møde en række nysgerrige unge videnskabshåb, som håber at kunne løfte den tunge arv efter H.C. Ørsted, og som måske er fremtidens naturvidenskabelige forbilleder.

Af Laura Jonassen

En af vores HCØ2020-rollemodeller er Arvan V. Maani, som læste matematik og fysik på H.C. Ørsted Gymnasium, forinden han startede på DTU’s civilingeniørlinje inden for produktion og konstruktion. Arvan er et godt eksempel på, at man ikke behøver at have en medfødt interesse for naturvidenskab og teknologi, men at man sagtens kan udvikle en passion med tiden.

”Jeg har virkelig været glad for mit studie. Jeg har haft en masse frihed til at tilrettelægge mit eget skema og til at vælge mine kurser. Desuden har jeg lært, at interesse faktisk er noget man kan opbygge med tiden. Når man dykker dybere ned i et emne, begynder man at se de samme ting, men fra et nyt perspektiv. Det er noget DTU virkelig har været gode til at hjælpe mig med,” siger Arvan Maani.

Arvin er co-founder i virksomheden Paragit Solutions, der har udviklet en teknologi der kan måle og kvantificere de tre mest fremherskende symptomer, der forekommer hos parkinsonpatienter. Som færdiguddannet ingeniør er naturvidenskaben en stor del af Arvins hverdag. Vi har stillet ham et par spørgsmål, så i kan lære ham bedre at kende.

Hvordan bruger du naturvidenskaben i dit daglige arbejde?
“Jeg bruger den viden jeg har tilegnet mig, til at løse de problemer, der opstår løbende. Et af de stærkeste redskaber, man opbygger gennem uddannelsen, er evnen til at forstå naturvidenskabelige metoder. De hjælper en med at løse nye opgaver, selvom de ikke er inden for ens stærke områder, fordi man ved hvordan opgaven skal gribes an og hvor man skal søge, for at finde den nødvendige viden. Jeg er allergladest for mit arbejde, når jeg i sidste ende finder frem til resultater, der forbedrer menneskers hverdag.”

Hvordan tror du, at man kan få flere unge mennesker til at vælge en STEM-uddannelse?
“Jeg tror personligt, man ved at gøre tekniske ting mere håndgribelige for unge mennesker i skolen, kan hjælpe dem, når de skal tage et valg angående uddannelse. Man bør vise dem fysiske eksperimenter og resultater af hvad naturvidenskaben kan gøre og give de lov til at arbejde med tingene i deres egne hænder. Der skal være plads til fejltagelser – det er urealistisk at forvente succes i første forsøg. Det skal være en iterativ proces, hvor man får lov til at lære af sine fejl, og gøre det bedre næste gang.”

Hvorfor er en over 200 år gammel videnskabsmand som H.C. Ørsted stadig relevant for unge videnskabsfolk i dag?
“Fordi han skaber inspiration! Det er vigtigt for unge videnskabsfolk at forstå, at deres arbejder sætter et helt særligt præg på verden og konstant ændrer måden vi mennesker lever på. Vi lever i en tid hvor der kommer flere og flere videnskabelige artikler ud hvert år, og for nogle føles det måske som om, at deres arbejde går lidt i glemmebogen. Men store ting har altid små begyndelser og man skal altid tro på, at ens evner kan forandre verden.”

Hvornår er du især taknemmelig for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen?
“Elektromagnetismen ligger til grund for den digitale verden, som vi lever i på nuværende tidspunkt. I vores dagligdag er vi omringet af alle former for apparater der er afhængige af elektromagnetisme for at kunne fungere. Jeg er især taknemmelig for, at opdagelsen har gjort min dagligdag nemmere og mere bekvem – for eksempel når jeg ser TV, hører musik gennem højtalere, oplader min telefon og mange andre ting man gør til hverdag.”

Du kan møde flere HCØ2020-rollemodeller her.
Paragit Solutions. Arvan Maani kan ses yderst til højre.
Share on facebook
Share on twitter
X